chleb
-
Ludzie i style
Chleb nasz powszedni. Czyli co łączy dobry dizajn i... pieczywo
Dlaczego projektanci, zamiast tworzyć kolejne stoły i krzesła, przekopują się dziś przez artykuły naukowe o żywieniu i hodowli zbóż?
6.08.2023 -
Społeczeństwo
O Polaku, który pojechał do Buczy, żeby piec chleb
Jacek Polewski z Poznania może i czuje strach. Ale bardziej czuje żądzę, żeby coś robić. Szczególnie pomagać.
7.06.2022 -
Społeczeństwo
„Dorobić już nie dorobię”. Kto w Polsce stoi w kolejce po darmowy chleb
Teresa przychodzi o kuli od sześciu lat, odkąd zabrakło jej sił do wyjazdów za granicę. Za 1,3 tys. zł emerytury nie daje rady utrzymać mieszkania i przeżyć. Prof. Krystyna Rejman kolejki po darmowy chleb nazywa wstydem dla państwa.
16.04.2022 -
Społeczeństwo
Gorzałka z chleba
Jedna z małych krakowskich piekarni wymyśliła, jak wykorzystać niesprzedany chleb. Przerabia go na wysokoprocentową okowitę.
21.08.2021 -
Ludzie i style
Mnóstwo chętnych na chleb i mało dobrych piekarni...
Rzemieślniczy bochenek kosztuje niemało. Mimo to już o piętnastej chleb jest sprzedany, a piekarnia zamknięta. Jaki jest na to przepis?
21.05.2019 -
Ludzie i style
Domowy chleb lepszy od tego ze sklepu
Wznawiamy naszą rubrykę kulinarną.
7.11.2016 -
Nauka
Krótka historia pieczywa
Zboże jest podstawą diety ludzi, odkąd stali się rolnikami. Najczęściej przybiera postać chleba. Żeby jednak na naszych stołach pojawiły się aromatyczne bochny z chrupiącą skórką, musieliśmy się wiele nauczyć.
19.01.2016 -
Ludzie i style
Moda na samodzielne wypiekanie chleba
„Chleb se wypieka, o śmierci już nie marzy” – śpiewała Dorota Masłowska. Ale co dokładnie jest takiego w coraz częstszym powrocie do domowego wypieku chleba?
18.08.2015 -
Rynek
Ile dziś mamy chleba w chlebie
W PRL chrupiące bułeczki były niedościgłym symbolem wolnego rynku. Teraz, gdy pieczywo kupuje się prosto z pieca, pojawia się coraz więcej wątpliwości, czy z prawdziwym chlebem ma ono jeszcze coś wspólnego.
29.06.2011 -
Klasyki Polityki
Chleb niepowszedni. Kiedyś za jego pomocą uspokajano demony
Gdy spojrzeć na taśmę produkcyjną w nowoczesnej piekarni, gdzie z jednej strony wsypuje się składniki i polepszacze, a z drugiej wyskakują gotowe wypieki, trudno wyobrazić sobie, że chleb przez tysiąclecia miał znaczenie magiczne, należał do sfery sacrum.
19.04.2003