Film

Sztuka mięsa

Recenzja serialu: „Hannibal 2", reż.Bryan Fuller

„Hannibal 2 „Hannibal 2", reż. Bryan Fuller AXN / materiały prasowe
Serial jest majster­sztykiem wizualnym, wysmakowane kadry łączą piękno z perwersją i obrzydzeniem.

Drugi sezon serialu pokazującego losy bohatera książek Thomasa Harrisa i filmów (z najsłynniejszym „Milczeniem owiec” na czele), zanim został zdemaskowany i osądzony jako seryjny morderca-kanibal. W produkcji stacji AXN Hannibal Lecter, grany przez charyzmatycznego Madsa Mikkelsena, jest szanowanym psychiatrą, miłośnikiem wyszukanych strojów i wyrafinowanej kuchni. Zwłaszcza świetnie wychodzą mu dania mięsne... Jednym z jego pacjentów (i przyjaciół) jest profiler FBI Will Graham (Hugh Dancy) specjalizujący się w analizowaniu seryjnych morderców, co robi, wyobrażając sobie, że znajduje się w ich skórze. Serial jest majster­sztykiem wizualnym, wysmakowane kadry łączą piękno z perwersją i obrzydzeniem. W drugim sezonie będzie tak samo, tylko bardziej. Więcej brutalnie zamordowanych i finezyjnie upozowanych ciał, więcej psychodelicznych wizji transmitowanych wprost z głowy skołowanego Willa, oskarżonego o serię mordów i zamkniętego na więziennym oddziale psychiatrycznym oraz więcej skomplikowanych gier między nim i Hannibalem. Ten ostatni zaś zamiast kuchni francuskiej będzie w tym sezonie preferował japońską.

 

Hannibal 2, serial Bryana Fullera, dostępny od 8 marca za pośrednictwem usługi AXN NOW w Ipla.tv, Kinoplex, TVN Player i VOD.PL, premiera TV 2 kwietnia, godz. 23.00, na kanale AXN

Polityka 10.2014 (2948) z dnia 04.03.2014; Afisz. Premiery; s. 73
Oryginalny tytuł tekstu: "Sztuka mięsa"
Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

Nauka

Nie każdy archeolog to Indiana Jones

Popkulturowy obraz archeologa awanturnika umacnia przekonanie, że ich głównym zadaniem jest odkrywanie skarbów. Ten fałsz fatalnie odbija się na wiedzy o przeszłości.

Agnieszka Krzemińska
27.02.2021
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną