Książki

Doktorat kulinarny

Recenzja książki: Barbara i Piotr Adamczewscy, „Kuchnia w kawalerce i apartamencie”

materiały prasowe
W swojej nowej książce Barbara i Piotr zaprezentowali 400 przepisów. I - co niesłychanie ważne - poprzedzili je czterema lekcjami.

Miałem problem! Musiałem szybko zrobić coś smacznego dla dwóch osób. I to bez chodzenia po zakupy. Sięgnąłem po książkę Adamczewskich „Kuchnia w kawalerce i apartamencie”. Zacząłem kartkować i wśród 400 przepisów znalazłem spaghetti z grzybami, na które akurat miałem w domu wszystkie komponenty, włącznie z pieczarkami oraz mascarpone. Pokroiłem dymkę i ząbek czosnku, przecisnąłem przez praskę i w 10 minut machnąłem według przepisu pyszny sosik do gotującego się już spaghetti. Poszło jak z płatka, bo przepis był prosty, na dwie osoby, więc nie musiałem nic ekstra kombinować. I jedzonko było pyszne!

W swojej nowej książce Barbara i Piotr zaprezentowali 400 przepisów. I - co niesłychanie ważne - poprzedzili je czterema lekcjami. Od debiutantów w kucharzeniu poczynając, przez zaawansowanych, uzdolnionych, aż po mistrzów. A potem zaserwowali recepty kolejno w rozdziałach: śniadań na dobry początek, posiłku po całym dniu wreszcie stołu z przyjaciółmi. Wieńczą dział przepisów nie tylko deserami, ale i super dodatkiem o winach, jakie do czego podać i w których oczywiście pan Piotr gustuje. Wreszcie, na zakończenie, mamy jeszcze rzecz o dietach - a jakże - dla smakoszy! Bo można smacznie jeść i wcale nie przytyć!

W książce znalazły się recepty potraw wszystkich kuchni świata. Z dokładnym zaznaczeniem ilości porcji. Wspólnym mianownikiem wybranych przez autorów potraw jest nie tylko klarowność opisów, ale i łatwość ich przyrządzenia. Nie mam zatem najmniejszych wahań, aby Państwu Adamczewskim przyznać za tę właśnie książkę doktorat honoris causa sztuki kulinarnej.

Mam jednak i krytyczną uwagę. Książkę wydano starannie, elegancko, ale brak w niej na zakończenie alfabetycznego indeksu potraw, co ułatwiałoby szybkie znalezienie recept. To wszakże pretensja nie do autorów, lecz w ogóle do wydawców książek kulinarnych, którzy ostatnio jakby zrezygnowali ze żmudnego obowiązku sporządzenia indeksu, wychodząc z założenia, że na zakończenie wystarcza spis treści.

Barbara i Piotr Adamczewscy, Kuchnia w kawalerce i apartamencie, Instytut Wydawniczy Latarnik, Warszawa 2011, s. 315

Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

null
Kraj

Radosław Sikorski dla „Polityki”: Świat nie idzie w dobrą stronę. Ale Putin tej wojny nie wygrywa

PiS wyobraża sobie, że przez solidarność ideologiczną z USA Polska może być takim Izraelem nad Wisłą. Że cała Europa będzie uwikłana w wojnę handlową ze Stanami Zjednoczonymi, a Polska jako jedyna traktowana wyjątkowo przez Waszyngton. To jest ryzykowne założenie – mówi w rozmowie z „Polityką” szef polskiego MSZ Radosław Sikorski.

Marek Ostrowski, Łukasz Wójcik
18.04.2025
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną