Ludzie i style

Lubię żar

Rozmowa z właścicielem trzeciej najlepszej restauracji świata

Wnętrze restauracji Asador Etxebarri. Wnętrze restauracji Asador Etxebarri. Archiwum
Jestem pewien tylko tego, co robię sam – mówi baskijski szef kuchni Victor Arguinzoniz. Jego Asador Etxebarri – jedyny grill w prestiżowym rankingu San Pellegrino 50 Best World Restaurants – został właśnie ogłoszony trzecią restauracją świata.
Txoco, dawne miejsce zgromadzeń w wiosce, a obecnie restauracja Asador Etxebarri.Piotr Łomnicki Txoco, dawne miejsce zgromadzeń w wiosce, a obecnie restauracja Asador Etxebarri.

ŁUKASZ MODELSKI: – Podobno wychował się pan w domu bez elektryczności?
VICTOR ARGUINZONIZ: – Częściowo. Elektryczność pojawiła się u nas, kiedy miałem sześć lat. Więc tak – najwcześniejsze wspomnienia wiążą się z ogniem. Płonął w palenisku przez cały dzień. Dom pachniał ogniem, dymem i tym wszystkim, co się piekło i gotowało na otwartym ogniu. Zapachy pamięta się najlepiej – ja zapamiętałem je na zawsze.

Paliło się węglem czy drewnem?

Polityka 32.2019 (3222) z dnia 06.08.2019; Ludzie i style; s. 70
Oryginalny tytuł tekstu: "Lubię żar"

Czytaj także

Społeczeństwo

Polska jako jedyna w Unii nie udostępnia szczepionki HPV

Szczepionka, którą od 12 lat uznaje się na świecie za wybawienie od raka szyjki macicy, w Polsce jest nadal moralnie podejrzana. Wyparowała też z naszego rynku, za co sami jesteśmy sobie winni.

Paweł Walewski
26.08.2019