Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Nauka

Brud to zdrowie

Z niektórymi bakteriami dobrze się zaprzyjaźnić

Podłoga wokół stołu, przy którym jemy posiłki, nie musi być wcale najbrudniejszym miejscem w mieszkaniu. Podłoga wokół stołu, przy którym jemy posiłki, nie musi być wcale najbrudniejszym miejscem w mieszkaniu. AndreyPopov / Smarterpix/PantherMedia
Nie moglibyśmy istnieć bez bakterii. Ale powinniśmy się też przed nimi chronić. Jak to robić, żeby nie przesadzić?
Reguła pięciu sekund została obalona. Niestety.Craig Holmes/Age Fotostock RM/Getty Images Reguła pięciu sekund została obalona. Niestety.

Agata została dość późno mamą i jej córka Julka od dnia narodzin stała się oczkiem w głowie rodziny. Wielkie więc było zdumienie jej znajomych, kiedy podczas wspólnego obiadu w restauracji Agata wyjęła z wózka zaczynającą raczkować Julkę i pozwoliła jej się bawić na podłodze, nie zważając, że mała zbiera okruchy i je zjada. – Niech się oswaja z bakteriami – oświadczyła. I naprawdę wiele racji mają rodzice, hartując w ten sposób dzieci i przygotowując je do obcowania z tabunami zarazków.

Ważny jest zdrowy rozsądek, ale taka posadzka w restauracji to przecież nie kompost – mówi dr hab. Piotr Albrecht, kierownik Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Uniwersytetu Medycznego. Zdaniem pediatry układ immunologiczny dziecka, które rozwija się prawidłowo i jest zdrowe, doskonale poradzi sobie z ryzykiem. Nawet jeśli zje coś z podłogi, jego organizm potraktuje to jak naturalną szczepionkę.

Agata hartowała Julkę w czasie, kiedy przez świat przetaczała się akurat dyskusja nad prawdziwością tzw. reguły pięciu sekund. W jej myśl jedzenie, które nie leżało dłużej na podłodze, wciąż nadaje się do konsumpcji, gdyż bakterie nie zdążą wtargnąć na pokarm. W ostatnich latach dostarczono wiele dowodów wspierających tę regułę, ale ostatnio mikrobiolog żywności prof. Donald W. Schaffner z Uniwersytetu Rutgers w New Jersey wywrócił ją do góry nogami, wszczynając od nowa interesującą debatę. W periodyku Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologów „Applied and Environmental Microbiology” opublikował wyniki swoich dwuletnich badań wskazujące na nieprawdziwość reguły – niezależnie od tego, jak szybko podniesiemy z ziemi lub podłogi jedzenie, zawsze będą na nim bakterie, które mogą okazać się groźne.

Polityka 45.2016 (3084) z dnia 01.11.2016; Nauka; s. 62
Oryginalny tytuł tekstu: "Brud to zdrowie"
Reklama