Piąta Ćwiartka *****
Adres: Warszawa, Arkady Kubickiego, Zamek Królewski, wejście od Placu Zamkowego lub ul. Bugaj. Czynne codziennie oprócz poniedziałków w godzinach 10:00 - 16:00.

Piąta ćwiartka to dawno zapomniany  termin znany już tylko smakoszom i rzeźnikom. Oznacza on części, które po uboju nie stanowią żadnej  ćwiartki mięsa. Wymagają kucharskiego kunsztu lecz umiejętnie przerobione stanowią  pyszne dania. Wystarczy wymienić np. confit z gęsich żołądków, grasicę z figami i brandy, nóżki wieprzowe w galarecie, flaki na ostro z parmezanem, cynaderki cielęce z gorczycą, smażone foie Gras.  Wszystko to dania dla prawdziwych  smakoszy.

Wnętrze Arkad Kubickiego zachwyca. Restauracja  jest jednak dość skromna, mieści się bowiem w końcowej części  hallu. Dopiero  po zmroku, gdy zapalają świece, robi się romantycznie. 

Jedliśmy w Piątej Ćwiartce parokrotnie. Najpierw odczekaliśmy pierwszy okres po otwarciu, by lokal nabrał atmosfery a załoga dotarła się. Potem zaś systematycznie lecieliśmy po całej karcie menu. Była więc i  grasica cielęca z figami,  i naleśniki z móżdżkiem cielęcym, z jajkiem i szczypiorkiem,  i wątróbki w occie balsamicznym, i flaki na różne sposoby, i…

Do dań zaś gruszki marynowane, śliwki w occie, ogórki kiszone. Są też propozycje wegetariańskie, soczewica i ciecierzyca W Polsce niesłusznie zapomniane.
Dla łasuchów są też ciasta: drożdżowe na ciepło z powidłami, pascha z musem porzeczkowym, jabłka zapiekane pod kruszonką.

Dla dzieci bywa  rozkładany się  duży dywan, są też zabawki i gry.
Po wcześniejszym porozumieniu z restauratorami można w Piątej Ćwiartce zorganizować duże przyjęcie. Wówczas do dyspozycji są całe Arkady.

Ważne tematy społeczne

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj