Wegetarianizm też może zaszkodzić zdrowiu?
Czy dieta wegetariańska to samo zdrowie? Naukowcy z Cornell University mają co do tego coraz więcej wątpliwości.
Monica Müller/Flickr CC by 2.0

Dieta wegetariańska uchodzi za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Jednak doktorzy Tom Brenna, Kumar Kothapalli i Alon Keinan z Cornell University (USA) dostarczyli pierwszego ewolucyjnego dowodu na to, że wegetarianizm może przyczynić się do zwiększonego ryzyka chorób serca i raka jelita grubego. Nie należy jednak przedwcześnie panikować. Aby wegetarianizm wpłynął negatywnie na nasze geny, kilka warunków musi zostać spełnionych.

Podczas swoich badań naukowcy porównali częstotliwość występowania mutacji rs66698963 w dwóch populacjach. Jedną z nich byli mieszkańcy indyjskiego Pune, drugiego co do wielkości miasta w zachodnich Indiach. Drugą populacją stanowili mieszkańcy Kansas. Okazało się, że w tradycyjnie wegetariańskiej populacji Pune mutacja rs66698963 występuje w około 70 proc. przypadków, a w tradycyjnie mięsożernym Kansas – jedynie w 20 proc. Badania zostały opublikowane w internetowej wersji magazynu „Molecular Biology and Evolution”.

Używając danych referencyjnych z ponad 1000 projektów mających na celu poznanie genomu, grupa badawcza dr. Brenna doszła do wniosku, że w obrębie populacji o tradycyjnie wegetariańskiej diecie dochodzi do dużo większej liczby mutacji genu FADS2.

Mutacja rs66698963 wywołuje delecje (usunięcie fragmentu genu) lub insercje (wstawienie krótkiej sekwencji DNA) sekwencji genu FADS2. Sekwencja ta odgrywa kluczowe znaczenie w procesie regulacji genów, które są odpowiedzialne za budowę długich łańcuchów tłuszczów wielonienasyconych, do których należą np. kwasy Omega-6 i Omega-3.

Oznacza to, że osoby z mutacją rs66698963 mogą mieć problem z metabolizowaniem bardzo nam potrzebnych kwasów. Jeżeli ktoś nie włącza do swojej diety białka zwierzęcego, długie łańcuchy tłuszczów wielonienasyconych muszą być przyswajane z roślin. A jeżeli taka osoba dodatkowo posiada mutację rs66698963, jej fizjologiczne zapotrzebowanie na te kwasy może zostać niezaspokojone – mimo wegetariańskich produktów bogatych w Omega-6 i Omega-3. I to właśnie niedobór tych kwasów może stać się przyczyną chorób serca i jelit.

Czy w związku z tym dobrze dla zdrowia jest raz na jakiś czas zjeść kawałek mięsa? Pewnie tak, ale naukowcy wyraźnie zaznaczają, że ich badania dotyczyły populacji, która od wielu pokoleń stosuje dietę wegetariańską. I jak sami twierdzą, jest to kluczowym warunkiem zmian genetycznych. Więc jeżeli w naszej rodzinie dieta wegetariańska jest stosowana od jednego, dwóch, a nawet pięciu pokoleń – możemy spać spokojnie i nie myśleć o uzupełnianiach diety w zwierzęce białko. Zwłaszcza jeśli na wegetarianizm decydujemy się ze względów ideologicznych.

Aktualności, komentarze

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj