Szukana fraza:Bartek Kieżun
Bartek Kieżun
-
Ludzie i style
Ser na rozgrzewkę, czyli szwajcarski kociołek z fondue. Jak to się robi i co przy tym pić
Kiedy wieczory stają się coraz chłodniejsze i dłuższe, warto postawić na stole garnek z fondue.
. Składniki: • 440 g startego sera Gruyère• 220 g startego sera Emmentaler• 200 ml wytrawnego białego wina• 20 g skrobi kukurydzianej• 20 ml kirschu, czyli wiśniówki• 20 ml soku z cytryny• łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu• 1/2 łyżeczki świeżo
Bartek Kieżun18.11.2025Polityka 47.2025 (3541) z dnia 19.11.2025; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Ser na rozgrzewkę” -
Ludzie i style
Złota polska baba: deser, który pokochali Włosi. Można samemu wykonać i zajadać
Oto polski deser, który pokochali Francuzi, a potem Włosi. A zaczęło się od króla Stanisława Leszczyńskiego.
Bartek Kieżun07.10.2025Polityka 41.2025 (3535) z dnia 07.10.2025; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Złota polska baba” -
Ludzie i style
Chłodnik? Litewski! Dyplomacja to trudna sztuka. Ta kulinarna również
O ile fasolka po bretońsku niewiele ma wspólnego z Bretanią, o tyle chłodnik ma pięknie udokumentowane litewskie korzenie.
šaltibarščiai Składniki: • 4 średnie ugotowane buraki, drobno posiekane (świetnie sprawdzają się też buraki kiszone, w Wilnie można je kupić nawet w supermarketach)• kilka ugotowanych ziemniaków• 4 szklanki kefiru• 1 szklanka zimnej wody• 1 pokrojony w kostkę ogórek
Bartek Kieżun26.08.2025Polityka 35.2025 (3529) z dnia 26.08.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „O zupie na chłodno” -
Ludzie i style
Jedyne słuszne pesto: przepis. Na targu w Genui wszystko mi wyjaśnili
Genua ma wiele zalet. Wspaniały klimat, morze na wyciągnięcie ręki oraz nadziewanego morelami i orzechami falstaffa, którego najlepiej spróbować w kawiarni Kleinguti. Ale przede wszystkim ma bazyliowe pesto.
Bartek Kieżun01.07.2025Polityka 27.2025 (3521) z dnia 01.07.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Jedyne słuszne pesto” -
Ludzie i style
Bób nie musi być nudny! Przepis na sałatkę, która skradnie serce
W Polsce na bób jest w zasadzie jedna metoda. Ale świat zna ich mnóstwo. Warto się nimi zainspirować.
wyjątkowy przysmak. A mnie i tak skradła serce włoska sałatka z bobu z pecorino. I tym przepisem chciałbym się podzielić. Insalata di fave Składniki: • 1 kg świeżego bobu• 50 ml oliwy extra vergine• 50 g pecorino romano• odrobina soku z cytryny• świeża mięta• sól
Bartek Kieżun03.06.2025Polityka 23.2025 (3517) z dnia 03.06.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Bób nie musi być nudny” -
Ludzie i style
Warkocz na szczęście: przepis na turecką chałkę z dodatkami. Ten aromat zniewala
Dlaczego turecka chałka, paskalya, nie do końca jest turecka i pachnie inaczej niż pieczywo nad Wisłą?
Bartek Kieżun06.05.2025Polityka 19.2025 (3513) z dnia 06.05.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Warkocz na szczęście” -
Ludzie i style
Skąd wziął się w Polsce mak. Podpowiadamy sprawdzony przepis na makowiec
Jak mak trafił na polskie ziemie i dlaczego wszystkie drogi prowadzą do Lublina.
makowca. Żaden inny deser nie pasowałby lepiej. *** Ciasto:• 350 g mąki tortowej• 110 g masła• 75 g kwaśnej śmietany 18 proc.• 60 g cukru• 7 g suchych drożdży• jajko „zerówka”• żółtko Masa makowa:• 400 g mielonego maku• 1 litr tłustego mleka
Bartek Kieżun01.04.2025Polityka 14.2025 (3509) z dnia 01.04.2025; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Szlakiem maku” -
Ludzie i style
Dorady w szalonej wodzie, czyli all’acqua pazza. Przepis rodem z Neapolu
Pignasecca to jeden z najstarszych targów w Neapolu. Swoją nazwę zawdzięcza pospołu biskupowi z zamiłowaniem do seksu oraz kochającym błyskotki srokom. A najlepsze tu są ryby!
Bartek Kieżun18.02.2025Polityka 8.2025 (3503) z dnia 18.02.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Dorady w szalonej wodzie”