Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Nauka

USA dopuszczają na rynek mięso in vitro. To historyczny moment

Mięso in vitro: pozyskiwane bez cierpienia zwierząt, w sposób mniej szkodliwy dla środowiska i bez różnicy w smaku dla konsumenta. Mięso in vitro: pozyskiwane bez cierpienia zwierząt, w sposób mniej szkodliwy dla środowiska i bez różnicy w smaku dla konsumenta. Eat Just Inc’s GOOD Meat / mat. pr.
Na rynek amerykański z przytupem wchodzą właśnie dwaj producenci mięsa otrzymywanego pozaustrojowo w bioreaktorach. Bez cierpienia zwierząt, w sposób mniej szkodliwy dla środowiska i bez różnicy w smaku dla konsumenta. To historyczna chwila.

Sir Winston Churchill, gdyby żył, miałby właśnie powód, by zapalić dobre cygaro. W 1932 r. w swoim wizjonerskim eseju pt. „Fifty Years Hence”, opublikowanym na łamach magazynu „Popular Mechanics”, pisał: „Powinniśmy porzucić absurdalną hodowlę żywych kurczaków prowadzoną tylko po to, by zjeść skrzydełko czy pierś, na korzyść osobnej hodowli tych części w specjalnej pożywce”.

Oto właśnie, po latach prac badawczych i rozwojowych w zakresie hodowli komórkowych i inżynierii tkankowej, pokonywania rozmaitych przeszkód i opracowywania metod przemysłowej produkcji, na amerykański rynek trafi mięso drobiowe produkowane pozaustrojowo. I to od razu dwóch firm – Upside Foods i Good Meat, należącej do Eat Just. To rezultat decyzji o dopuszczeniu mięsa in vitro do obrotu rynkowego przez Departament Rolnictwa USA. Wcześniej produkty obu firm, odpowiednio w listopadzie 2022 r. i marcu br., uzyskały zielone światło amerykańskiej Agencji Żywności i Leków. Dokonała ona szczegółowej, przedrynkowej oceny jakości odżywczej drobiu in vitro i sposobu jego pozyskiwania, konkludując, że nie ma żadnych wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa.

Czytaj także: Kto i dlaczego obawia się mięsa in vitro?

Bez krwi, fekaliów, katuszy

W dużym skrócie: mięso in vitro produkowane jest bez konieczności zabijania jakiegokolwiek zwierzęcia. Potrzebne jest natomiast biopsyjne pobranie tkanki, wyizolowanie odpowiednich komórek macierzystych, ich hodowla, różnicowanie i organizowanie w tkanki w procesie, który zachodzi w bioreaktorach.

Reklama