Szukana fraza:Tomek Mędrek
Tomek Mędrek
-
Ludzie i style
Zupa jeszcze jesienna: gotujemy cały gar na rozgrzanie
Po przyjściu ochłodzenia, jak to w porządnym polskim domu, gotujemy gar zupy, która nasyci nas przynajmniej przez kilka dni.
dostępnych składników, minimum uwagi i 40 minut. Taka zupa syci, krzepi (złamanego serca raczej nie polepi, ale próbować można) i pomaga bardziej cieszyć się jesienią/zimą. Rozgrzewająca wegańska zupa (6–8 porcji): • 8–10 łyżek oliwy• 1–3 ząbki czosnku• 2–3 cm imbiru
Tomek Mędrek02.12.2025Polityka 49.2025 (3543) z dnia 02.12.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Zupa jeszcze jesienna” -
Ludzie i style
Kluski z gorącą śliwką. Przepis na wegańskie, puszyste i mięciutkie
Weganizowanie klasyków polskiej kuchni jest nieuniknione. Tym razem przyszła kolej na knedle.
świeże, jak i mrożone. U mnie będą to tradycyjnie śliwki, bo właśnie trwa na nie sezon. Knedle z owocami, ze słodką bułką tartą i śmietaną (8 knedli – przepis można mnożyć i dzielić) Składniki: • 500 g ziemniaków (po obraniu i ugotowaniu)• 100–150 g (ok. 1/2 szklanki) mąki
Tomek Mędrek09.09.2025Polityka 37.2025 (3531) z dnia 09.09.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Kluski z gorącą śliwką” -
Ludzie i style
Babka burgerów, czyli polski, swojski street food. Serwujemy przepis na maczankę
Widać w niej podobieństwo do innych klasycznych kanapek kuchni amerykańskiej – moczonych w sosie Italian Beef oraz French Dip Sandwich.
rzepakowego• 5–10 pieczarek pokrojonych w plasterki lub kostkę• 1 kg cebuli pokrojonej w piórka• duża marchewka pokrojona w kostkę• 2–3 rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku• 4 kulki ziela angielskiego• 4 liście laurowe• 1 łyżka suszonych mielonych
Tomek Mędrek15.07.2025Polityka 29.2025 (3523) z dnia 15.07.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Babka burgerów” -
Ludzie i style
Botwina w słodkim miso. Przepis na posiłek piękny i przesmaczny
Zaopatrzone w odpowiednie dodatki młode liście buraka mogą stać się główną atrakcją śniadania, przekąski czy nawet obiadu.
pieprz do smaku Krem z pieczonego czosnku:• 2 większe główki czosnku• 2 łyżki oliwy• duża szczypta soli• 1–1,5 kostki naturalnego tofu (180–270 g)• 2–3 łyżki płatków drożdżowych• 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)• sok z 1/3 cytryny• chlust
Tomek Mędrek16.06.2025Polityka 25.2025 (3519) z dnia 16.06.2025; Ludzie i Style; s. 113Oryginalny tytuł tekstu: „Botwina w słodkim miso” -
Ludzie i style
Przepis: majowa musaka, wersja zweganizowana. Kali oreksi, czyli smacznego!
To przepis, który przywoła wspomnienia z greckich wędrówek.
ziemniaków• 1–2 duże bakłażany lub 3–4 malutkie (ok. 750 g)• 150 g suchego granulatu sojowego lub 200 g soczewicy czerwonej• 500 ml wrzątku (do granulatu) lub 400 ml wody (do soczewicy)• puszka krojonych pomidorów• średnia czerwona cebula• liść laurowy• łyżka
Tomek Mędrek20.05.2025Polityka 21.2025 (3515) z dnia 20.05.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Majowa musaka” -
Ludzie i style
Chałwowa niespodzianka! Przepis na pączki w nieco innym wydaniu
Po pączki warto sięgać nie tylko w tłusty czwartek. Fakt, wymagają co najmniej dwóch–trzech godzin przygotowania, efekt jest jednak wart zachodu.
40 g drożdży świeżych• 400 ml (niecałe 2 szklanki) mleka roślinnego (najlepiej sojowego)• 70 g cukru kryształu (ok. 5 łyżek)• 40 g (2 pełne łyżki) wegańskiego masła• porządna szczypta soli (3–4 g)• 1–2 łyżki spirytusu, wódki lub octu (do smażenia, by pączki nie
Tomek Mędrek04.03.2025Polityka 10.2025 (3505) z dnia 04.03.2025; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Chałwowa niespodzianka” -
Ludzie i style
Moc jest w garnku. Przepis na gęsty warzywny gulasz. Sprawdzi się zimą, ale nie tylko
Oprócz klasycznej wersji – z plackiem ziemniaczanym i śmietaną – danie to można podać na wiele sposobów: z purée, kluskami śląskimi, knedlem z wczorajszego pieczywa.
(3–4 porcje obiadowe): • 50–100 g kostki sojowej (zależnie od tego, jak gęsty i „mięsny” gulasz chcemy mieć)• 2 duże cebule• 2 ząbki czosnku• 1/2 marchewki• 2 łyżki neutralnego oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy)• 5–6 suszonych grzybów
Tomek Mędrek04.02.2025Polityka 6.2025 (3501) z dnia 04.02.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Moc jest w garnku” -
Ludzie i style
Teksańskie chili. Chili sin carne w wersji deluxe, bez mięsa (ani trochę go nie brakuje)
Wegańska wersja meksykańskiego specjału rozgrzewa i syci. Tego nam właśnie trzeba, kiedy nadciąga zimowy chłód.
mieszanką papryk i przypraw oraz kilkoma sekretnymi składnikami. To najlepsza wersja tego dania, jaką do tej pory wypracowałem, i z dumą się nią dzielę. *** Chili sin carne: wersja deluxe (przynajmniej 8–10 porcji) Składniki:• 1 i 1/2 średniej cebuli• 2–3 papryczki jalapeńo• 6
Tomek Mędrek07.01.2025Polityka 2.2025 (3497) z dnia 07.01.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Teksańskie chili” -
Ludzie i style
Z miłości do pierogów. Przepis z bakaliami i tofu godnie zastąpi farsz z serem
Wigilijne pierogi mają w tym roku słodko-wytrawny smak dzięki połączeniu karmelu, bakalii i pasty z tofu, która godnie zastępuje farsz z serem.
: • 1,5–2 l wody• 1 łyżka oleju (opcjonalnie)• 1 łyżeczka soli Tofurożek: • 2 kostki (ok. 400 g) tofu• 5 łyżek mleka roślinnego (ok. 50 ml)• 1–2 łyżki oleju• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej• 1–2 łyżki kwasu mlekowego lub soku z cytryny• 1
Tomek Mędrek17.12.2024Polityka 52/53.2024 (3495) z dnia 17.12.2024; Ludzie i Style; s. 145Oryginalny tytuł tekstu: „Z miłości do pierogów” -
Ludzie i style
Ryba z grzyba. Frapujący przepis na wigilię w pracy i nie tylko
Oto danie, które łączy najlepsze cechy klasycznej, tradycyjnej przekąski z rybnym smakiem i teksturą. Jako roślinna ciekawostka frapuje gości.
, słonecznikowego)jedna kostka tofu (180–200 g, najlepiej sprawdzi się tofu silken, ale zwykłe z dyskontu też będzie dobre)8 łyżek oleju lnianego4–5 łyżek octu jabłkowego1 łyżka białego wina (opcjonalnie)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzupokruszony w palcach arkusz nori3
Tomek Mędrek03.12.2024Polityka 50.2024 (3493) z dnia 03.12.2024; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Ryba z grzyba” -
Ludzie i style
Jesieniarski sos z dynią. Ten przepis zaskoczy, a dynia ma mało znane atuty
Dynia sama w sobie ma niewiele smaku, posiada za to atuty, których inne warzywa nie mają. Warto je pokazać.
pieczonej dyni i masła orzechowego: (ok. 8–10 sporych porcji) • 500 g dyni – już po obraniu i wydrążeniu (najlepiej hokkaido)• 3 ząbki czosnku (rozgniecione, nadal ze skorupką)• 1–2 małe cebule (obrane, pokrojone w ćwiartki)• 5 łyżek oliwy• kilka szczypt soli
Tomek Mędrek05.11.2024Polityka 46.2024 (3489) z dnia 05.11.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Jesieniarski sos z dynią” -
Ludzie i style
Wegańskie owoce morza? Da się. Przepis na wspaniałe kalmary w panierce
Do wykonania roślinnych kalmarów będzie niezbędny konjac, czyli pasta z korzenia o niezwykłych właściwościach.
wyjaśnieniem, jak i z czym zestawić je w pysznej kanapce. Wegańskie kalmary z konjacu (20 krążków, 4 ładne burgery): • blok konjac (konnyaka, konjaka)• 2 łyżki mielonego siemienia lnianego• 200 ml wody• 3 łyżki mąki pszennej• 1/2 łyżki czosnku w proszku• 200 g panko (rodzaj
Tomek Mędrek22.10.2024Polityka 44.2024 (3487) z dnia 22.10.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Wegańskie owoce morza” -
Ludzie i style
Sojowy schabowy, który nie smakuje jak tektura. Kilka prostych tricków
Kilka prostych tricków może sprawić, że na poczciwy kotlet sojowy trudno będzie spojrzeć tak samo jak kiedyś. I na pewno nie będzie się już kojarzył z tekturą.
Tomek Mędrek24.09.2024Polityka 40.2024 (3483) z dnia 24.09.2024; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Sojowy schabowy” -
Ludzie i style
Odlot z gołąbkami. Bez grama mięsa. Przepis z babcinym sznytem
Młoda kapusta wypełniona farszem z ryżem lub kaszą, podana z babcinym sznytem, do tego koperek. I mamy to!
suchego• 100 g ugotowanego al dente białego ryżu (można użyć kaszy)• 3 łyżki sosu sojowego• 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego• 1 litr wody lub bulionu (może być z kostki lub na szybko uwarzony z resztek)• 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 kulki ziela angielskiego + 3 liście laurowe
Tomek Mędrek27.08.2024Polityka 36.2024 (3479) z dnia 27.08.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Odlot z gołąbkami” -
Ludzie i style
Falafel z królem lata. Bób pod koniec wakacji jest w najlepszej formie
Bób, warzywny król lata, do końca wakacji jest pod ręką w swojej najlepszej formie.
kolendry (może być część łodyżek)6 ząbków czosnku (obranych)mała czerwona cebula2 łyżeczki kuminu2 łyżeczki mielonej kolendryłyżeczka soli (lub do smaku)1/2 łyżeczki pieprzuolej do smażenia Do podania:sos ziołowo-miętowy (przepis na moim blogu)jogurtowe pity (przepis na moim blogu)świeże
Tomek Mędrek12.08.2024Polityka 34.2024 (3477) z dnia 12.08.2024; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Falafel z bobu” -
Ludzie i style
Pampuchy z tofurożkiem. Przepis na delikatne puszyste bułeczki
Delikatne puszyste bułeczki skrywające we wnętrzu wegański twarożek i truskawki to pyszna deserowa propozycja na początek upalnego lata.
formujemy kulę i zostawiamy w misie pod przykryciem do wyrastania na 1–1,5 godz. aż do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swój rozmiar, oprószamy je mąką z góry i wykładamy na blat, również oprószony mąką. Od razu formujemy je rękami lub wałkiem tak, by nieco spłaszczyć i rozciągnąć (do ok. 2 cm
Tomek Mędrek02.07.2024Polityka 28.2024 (3471) z dnia 02.07.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Pampuchy z tofurożkiem” -
Ludzie i style
Baba ghanoush z grilla, czyli ognista arabska pasta. Przepis
Pochodząca z krajów arabskich pasta z dodatkiem tahini swój oryginalny smak zawdzięcza pieczeniu bakłażanów nad żywym ogniem.
wysokiej temperaturze i aromatowi grillowania wyniosą dania na wyższy poziom smaku. Rozbudzając przy tym nasze kubki smakowe i kreatywność. *** Baba ghanoush (porcja na kilka porządnych kanapek lub kolację dla 2–3 osób): 1 kg bakłażanów upieczonych na grillu, nad ogniskiem, w piekarniku lub
Tomek Mędrek18.06.2024Polityka 26.2024 (3469) z dnia 18.06.2024; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Baba ghanoush z grilla” -
Ludzie i style
Grzyby prosto z rusztu. Najlepszy przepis na grilla bez mięsa
Dzięki wysokiej zawartości wody trudno je przypalić. Nawet niewprawnym amatorom grilla wybaczają naprawdę wiele.
Tomek Mędrek21.05.2024Polityka 22.2024 (3465) z dnia 21.05.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Grzyby prosto z rusztu” -
Ludzie i style
Wiosenny zawijaniec z pesto: przepis! Umamiczny gość wprasza się na stół
Gdy na straganach pojawiają się pierwsze pęczki czosnku niedźwiedziego, to dla mnie znak, że zaczyna się wiosna. Ta kulinarna.
–700 ml):3–4 garście orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika (można pomieszać)3–4 pęczki oczyszczonego czosnku niedźwiedziego (ok. 300–400 g)6–8 łyżek oliwy z oliwek4 łyżki płatków drożdżowych1/2 łyżki solisok z 1/4 cytryny Wykonanie (ok. 10 min): Sól, oliwę i orzechy
Tomek Mędrek02.04.2024Polityka 15.2024 (3459) z dnia 02.04.2024; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Wiosenny zawijaniec z pesto” -
Ludzie i style
Dan Dan spaghetti. Przepis pełen pikanterii i umami
Pikantna, pełna umami i satysfakcjonująca kuchnia syczuańska zderza się tu z klasycznym włoskim makaronem.
całość granulatu oblepi się w sosie, wyłączamy ogień i zostawiamy patelnię na kuchence. Opcjonalnie 1–2 łyżki gotowej mieszanki odkładamy do miseczki i mieszamy z dodatkową łyżką oleju – do podania. Makaron i sos powinny być gotowe mniej więcej w tym samym momencie. Przekładamy makaron do
Tomek Mędrek05.03.2024Polityka 11.2024 (3455) z dnia 05.03.2024; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Dan Dan spaghetti” -
Ludzie i style
Marchewkowy hot dog: serwujemy przepis. W kuchni wege nie ma rzeczy niemożliwych
W kuchni roślinnej nie ma niemożliwego. Znalazłem warzywo, które sprostało zadaniu wypełnienia hotdogowej bułki. Jest nim poczciwa marchewka.
lub cukruduża szczypta pieprzu Do podania:6 bułek do burgerów, sałata, majonez, ketchup, musztarda, pikle, prażona cebulka, szczypiorek Wykonanie:• Obieramy marchewki• Zagotowujemy 1 litr wody i wsypujemy do garnka wędzoną sól• Gotujemy marchewki przez 15–20 minut (po nakłuciu
Tomek Mędrek23.01.2024Polityka 5.2024 (3449) z dnia 23.01.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Marchewkowy hot dog” -
Ludzie i style
Sajgonki bez zawijania. Przepis na nietypowe danie karnawałowe
To karnawałowe danie łączy w sobie wszelkie plusy sajgonek i spring rollsów, ale jest zdecydowanie mniej pracochłonne.
niemu sałatka znika w okamgnieniu. *** Sałatka sajgonkowa z sosem orzechowym: 300–400 g kapusty czerwonej (1/4–1/2 małej główki) posiekanej w cienkie, krótkie paski1 duża marchewka pokrojona w drobne słupki1/2 dużego ogórka pokrojonego w drobne słupki1 sałata rzymska lub 1/2 sałaty lodowej
Tomek Mędrek09.01.2024Polityka 3.2024 (3447) z dnia 09.01.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Sajgonki bez zawijania”