Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

Grube ryby
Norweskie łososie z Morza Barentsa są hodowane na fermach. Ryby tuczy się w klatkach zanurzonych w wodach fiordów.
Ania w drodze na swoją lokalizację.
Ilona Wiśniewska/Polityka

Ania w drodze na swoją lokalizację.

Łososie muszą zjeść średnio 20 kg karmy na minutę. Ania wpatruje się w monitor z czarno-białym obrazem z dna morza, który z jednej strony wygląda jak zaglonione akwarium, a z drugiej jak prototyp słynnego w swoim czasie windowsowskiego wygaszacza ekranu z bajecznie kolorowymi rybami. – A te dzisiaj mają szalony apetyt! – klika w ikonę nakarm, następuje miarowy szum i ekran zaczyna się zagęszczać – to znak, że ryby przybierają na wadze, a Ania może się spokojnie napić kawy.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną