Szukana fraza:Alicja Rokicka
Alicja Rokicka
-
Ludzie i style
Kulebiak: wartościowy comfort food na jesień. Przepis z lekkim twistem
W jesiennej wersji kulebiak staje się pełnowartościowym comfort foodem.
foodem, który łączy tradycję z nowoczesną kreatywnością. *** Ciasto: • 300 ml ciepłej wody• 20 g świeżych drożdży lub 7–8 g drożdży instant• łyżka cukru• łyżeczka soli• 500 g mąki pszennej• 4 łyżki oleju Farsz: • 5 łyżek oleju + 2 łyżki do posmarowania• 1
Alicja Rokicka04.11.2025Polityka 45.2025 (3539) z dnia 04.11.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Tradycja z twistem” -
Ludzie i style
Szarlotka sypana
Wierzch delikatnie chrupie, a środek idealnie rozpływa się w ustach.
Alicja Rokicka21.10.2025Polityka 43.2025 (3537) z dnia 21.10.2025; Ludzie i Style; s. 113 -
Ludzie i style
Jeszcze lato na talerzu: przepis na świetny deser z dyni. Z nutą tropikalnej świeżości
Z połączenia dyni i kremu kokosowego powstaje deser, który nosi w sobie ciepło jesiennych tradycji z nutą tropikalnej świeżości.
słodkości najlepiej wybierać dynię hokkaido – warzywo niewielkich rozmiarów (1–2 kg), bardzo sycące, bo bogate w błonnik. Intensywny kolor hokkaido, kremowa konsystencja i możliwość pieczenia razem ze skórką czynią ją ulubienicą domowych cukierników. Świetnie sprawdza się także dynia piżmowa
Alicja Rokicka23.09.2025Polityka 39.2025 (3533) z dnia 23.09.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Jeszcze lato na talerzu” -
Ludzie i style
Afrodyzjak w sezamie. Bakłażan na letnie pikniki: jak go dobrze przygotować
Ten warzywny afrodyzjak, umiejętnie przygotowany, powinien chrupać w ustach i być słodki.
większego posiłku. Świetnie sprawdzi się choćby podczas letniego pikniku. *** Składniki: • 1–2 bakłażany• sól• oliwa• 100 g sezamu• opakowanie tofu naturalnego• 1/2 cytryny• łyżeczka octu jabłkowego• 2 ząbki czosnku• 2–3 łyżki mleka roślinnego
Alicja Rokicka12.08.2025Polityka 33.2025 (3527) z dnia 12.08.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Afrodyzjak w sezamie” -
Ludzie i style
Leniwe na lato: podsuwamy dobry przepis. Z truskawkami jak u Igi Świątek
Iga Świątek rozsławiła makaron z truskawkami, ale zanim te sezonowe owoce znikną z pól i straganów, warto sprawdzić, jak smakują z kluskami leniwymi.
wspaniale smakować także ze smażonymi śliwkami lub jagodami! Kluski leniwe (na bazie tofu) z truskawkami Składniki: • ok. 400 g tofu naturalnego (dwie kostki)• 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej• 2 łyżki octu jabłkowego• 160 g mąki pszennej lub orkiszowej• sól• 1 kg
Alicja Rokicka29.07.2025Polityka 31.2025 (3525) z dnia 29.07.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Leniwe na lato” -
Ludzie i style
Rustykalna tarta: serwujemy przepis. Eksperyment z nowalijkami na wiosnę
Właśnie ruszył sezon na zielone szparagi i czosnek niedźwiedzi. Jest krótki, więc warto dobrze go wykorzystać.
Alicja Rokicka15.04.2025Polityka 16.2025 (3511) z dnia 15.04.2025; Ludzie i Style; s. 121Oryginalny tytuł tekstu: „Rustykalna tarta” -
Ludzie i style
Warzywa z indyjskim twistem. Przepis na bhaji podawane z pav
Bhaji, tradycyjną indyjską przekąskę, warto zestawić z orzeźwiającym sosem jogurtowo-cytrynowym.
są bardziej wyczuwalne. *** Składniki i wykonanie:• 2 marchewki (lub 1 cukinia w sezonie)• 2 cebule• Ok. 2-cm kawałek imbiru• 1 1/2 łyżeczki kuminu• 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej – według uznania)• Łyżeczka słodkiej papryki• Łyżeczka cynamonu
Alicja Rokicka18.03.2025Polityka 12.2025 (3507) z dnia 18.03.2025; Ludzie i Style; s. 137Oryginalny tytuł tekstu: „Warzywa z twistem” -
Ludzie i style
Przepis na zupę. Bo Włosi wiedzą, że szczęściu trzeba pomagać
Włosi wiedzą, że szczęściu trzeba pomagać, dlatego na początku roku w ich kuchni króluje soczewica.
w puszce. To kwestia jakości, ale i oszczędności. Ugotowaną soczewicę warto podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach strunowych. Składniki na zupę: • 200 g suchej zielonej lub brązowej soczewicy• kilka łyżek oliwy• 1 cebula• 1 marchewka• 2 łodygi selera naciowego• 1
Alicja Rokicka21.01.2025Polityka 4.2025 (3499) z dnia 21.01.2025; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Zupa na szczęście” -
Ludzie i style
Komfortowa lasagne: przepis na wytrawne, rozgrzewające danie sezonowe
To topowe włoskie danie, do którego przyrządzenia szczególnie jesienią warto wykorzystać dynię.
Alicja Rokicka19.11.2024Polityka 48.2024 (3491) z dnia 19.11.2024; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Komfortowa lasagne” -
Ludzie i style
Na bogato albo wcale! Przepis na pizzę polsko-włoską. Z ziemniakami i keczupem
Polska pizza to połączenie włoskiej idei z rodzimą fantazją i barokowym przepychem.
Alicja Rokicka08.10.2024Polityka 42.2024 (3485) z dnia 08.10.2024; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Na bogato albo wcale!” -
Ludzie i style
Gemista, czyli warzywa po grecku. Przepis na (pozornie) proste danie
Gemista to blacha faszerowanych pomidorów, papryki i cukinii. Sekretem tego dania jest nie tylko odpowiednio doprawiony farsz, ale i czas pieczenia.
Alicja Rokicka10.09.2024Polityka 38.2024 (3481) z dnia 10.09.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Warzywa po grecku” -
Ludzie i style
Przepis na jagody w drożdżowych zawijasach. Cena rozsądna i się nie poplamisz
Tego lata każdemu z nas należy się jagodowy wypiek w rozsądnej cenie.
, zostawiając między nimi ok. 1 cm odstępu. Znowu przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 60 min. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. Piecz zawijańce przez 30 min – aż będą rumiane. Przed podaniem niech bułeczki lekko się schłodzą. Do mleka kokosowego dodaj cukier puder i ubijaj ręcznie lub przy pomocy miksera. Przed podaniem przykryj ślimaka pierzynką z bitej śmietany i posyp świeżymi owocami. Smacznego!
Alicja Rokicka30.07.2024Polityka 32.2024 (3475) z dnia 30.07.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Jagody w drożdżowych zawijasach” -
Ludzie i style
Niezawodny burger z botwinką. Przepis bez grama mięsa
Burak sam w sobie jest dość słodki, ale na tyle uniwersalny, że pasują do niego wszystkie aromaty.
Alicja Rokicka04.06.2024Polityka 24.2024 (3467) z dnia 04.06.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Niezawodny burger z botwinką” -
Ludzie i style
Jedwabiste lody karmelowe. I wegańskie. Przepis, który się nie znudzi
Konsystencja kokosa, gęsta i odpowiednio tłusta, nadaje się idealnie jako podstawa wegańskich lodów.
trochę strzelać. Wymieszaj i połóż z powrotem na kuchence. Mieszaj ok. 1 min. Znowu ściągnij garnek na bok. Dodaj margarynę i sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dwie puszki z kremem kokosowym lub mlekiem przechowuj w lodówce. Przygotuj blender kielichowy. Włóż do kielicha zwartą
Alicja Rokicka07.05.2024Polityka 20.2024 (3463) z dnia 07.05.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Jedwabiste lody karmelowe” -
Ludzie i style
Seler to nie feler! Podsuwamy przepis na stek. Będzie świeżo, chrupko, kolorowo
Seler ze względu na charakterystyczny smak i nietypową strukturę może onieśmielać. Jednak przygotowany z pomysłem – zachwyca.
winnegosóloliwagarść orzechów włoskich lub laskowych Wykonanie: Seler umyj i w całości zawiń w folię aluminiową. Zapiekaj w 220 stopniach przez 1,5 godziny. Kiedy seler się wystudzi, obierz go ze skórki i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Powinno wyjść ok. 5 plastrów. Na patelni rozgrzewaj roślinne masło lub oliwę
Alicja Rokicka16.04.2024Polityka 17.2024 (3461) z dnia 16.04.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Seler to nie feler” -
Ludzie i style
Gigantes plaki, czyli greckie giganty. Serwujemy przepis. Porcja zawsze wyjdzie spora
Mamy jeszcze jeden wyśmienity powód, by lecieć do Grecji. To gigantes, czyli olbrzymia fasola masłowa, uwielbiana na Półwyspie Bałkańskim.
Alicja Rokicka19.03.2024Polityka 13.2024 (3457) z dnia 19.03.2024; Ludzie i Style; s. 113Oryginalny tytuł tekstu: „Gigantes plaki, czyli greckie giganty” -
Ludzie i style
Przepis na prosty wege ramen. Zapewniamy: świetnie sprawdzi się bez mięsa
Jeszcze do niedawna czołowe polskie ramenownie uważały, że to danie w wersji bezmięsnej nie jest możliwe. Na szczęście to się zmieniło.
cynamonu3 goździkigwiazdka anyżu5 litrów wody3 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka miso Dodatki: tofu naturalne2 łyżki mąki ziemniaczanejporolej, sól wędzona, sezam, olej sezamowyarkusz glonów noriszczypiorrzodkiewka200 g mąki pszennej90 ml wody10 g solimąka ziemniaczana1 łyżka sody Sposób przygotowania
Alicja Rokicka20.02.2024Polityka 9.2024 (3453) z dnia 20.02.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Prosty wege ramen” -
Ludzie i style
Wege pieczeń. Nie mylić z pasztetem. Przepis z dodatkiem ponczu
Roślinna pieczeń i roślinny pasztet to zupełnie inne potrawy. Różnią się nie tylko nazwą.
Alicja Rokicka06.02.2024Polityka 7.2024 (3451) z dnia 06.02.2024; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Wege pieczeń” -
Ludzie i style
Trik na świąteczny pasztet. Zimą obowiązkowy: swojski i wyjątkowy
Dodatkowa warstwa z chrzanu, konfitury z cebuli lub z sezonowej żurawiny scala pasztet i sprawia, że wygodnie będzie go kroić.
warto postawić ją na stole jako dodatek. Pasuje do pasztetu, pieczonych warzyw, pieczywa, a nawet hummusu. *** Składniki: Konfitura z żurawiny 400 g żurawiny6 łyżek cukru trzcinowegootarta skórka z 1 cytrynysok z 1 cytryny2 goździki Sposób przygotowania: • Przenieś żurawinę do rondla. Dodaj cukier
Alicja Rokicka19.12.2023Polityka 52.2023 (3445) z dnia 19.12.2023; Ludzie i Style; s. 129Oryginalny tytuł tekstu: „Trik na świąteczny pasztet” -
Ludzie i style
Grudniowe pierogi ze skwarkami. Przepis z nutą fantazji
Pierogi to wdzięczne danie, bo kochają je wszyscy, a to, co znajdzie się między płatami ciasta, zależy tylko od fantazji.
. Nadmiar płynów powinien odparować. Dodaj majeranek. Farsz przenieś do miski, niech ostygnie. Wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie. Zblenduj masę w dosłownie 4 miejscach, by farsz lepiej się połączył. Spróbuj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli farsz wydaje ci się za słodki, dodaj 1
Alicja Rokicka28.11.2023Polityka 49.2023 (3442) z dnia 28.11.2023; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Grudniowe pierogi ze skwarkami” -
Ludzie i style
Curry i kapusta. Odłóż bigos, sprawdź ten przepis
W ostrym sosie może się z powodzeniem odnaleźć każde warzywo. Także sezonowa, biała kapusta.
łyżki oleju1 cebula lub kawałek pora2 ząbki czosnku3 cm imbiruPo jednej łyżeczce: kurkumy, kuminu, ulubionej mieszanki curry, słodkiej papryki i cukru½–1 łyżeczki ostrej papryki2 liście limonki kafir3 łyżki sosu sojowego1 łyżka przecieru pomidorowego500 ml mleczka kokosowego500 ml bulionu
Alicja Rokicka14.11.2023Polityka 47.2023 (3440) z dnia 14.11.2023; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Curry i kapusta” -
Ludzie i style
Kocyk na brzuszek. Przepis na wspaniałe bezmięsne ragoût
Tradycyjne ragoût to bardzo mięsna potrawa. Pochodzi z Włoch, ale jeden przepis nie istnieje.
Alicja Rokicka31.10.2023Polityka 45.2023 (3438) z dnia 31.10.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Kocyk na brzuszek” -
Ludzie i style
Jesienna zupa mocy, czyli przepis na wegański rosół
Im więcej warzyw w zupie, tym lepiej. Nie może też zabraknąć pożądanego umami, piątego smaku, który wyniesie nasz złocisty rosół na zupełnie inny poziom.
oliwy1 cebula½ średniego selera2 łodygi selera naciowego3 pietruszki2 marchewkikawałek kopru włoskiego1/5 białej kapustymały por (cały)1–2 kwaśne jabłkapomidorinne warzywa, np. kilka gniazdek kalafiora1 główka czosnku4 cm kawałek imbiru4 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego4
Alicja Rokicka17.10.2023Polityka 43.2023 (3436) z dnia 17.10.2023; Ludzie i Style; s. 113Oryginalny tytuł tekstu: „Jesienna zupa mocy” -
Ludzie i style
Dynia dla jesieniary. Przepis na słodko, z kruszonką
Wystarczy wyciągnąć z szuflady ciepłe skarpety i już jesteśmy gotowi do celebrowania jesieni. Dynia to jej symbol.
. Można spokojnie jeść ją na surowo, taka jest smaczna! Idealnie nada się do wypieków i deserów. Owoce pod kruszonką to jedno z najprostszych słodkich wypieków. Kruszonkę można przygotować według starych francuskich proporcji mąki, masła i cukru 3:2:1. Zawsze wychodzi. Można przygotować też
Alicja Rokicka19.09.2023Polityka 39.2023 (3432) z dnia 19.09.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Dynia dla jesieniary” -
Ludzie i style
Buraczane kopytka na bure dni. Przepis nieoczywisty
Na smak potrawy wpływa wiele czynników. Także wygląd, zapach, otoczenie, czas, nasze samopoczucie. To ostatnie, gdy zbliża się jesień, mogą poprawić kolorowe kopytka.
buraki zmiel. Dodaj do masy sól, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąki pszennej, aż powstanie nielejąca się masa. Oprósz blat mąką. Podziel ciasto na dwie części. Każdą uformuj w długi rulon o szerokości 2 cm. Nożem potnij na 1–2-centymetrowe kluski. Posól gotującą się wodę. Gotuj kluski 2 minuty od wypłynięcia. Na talerzu rozprowadź sos. Ułóż porcję kopytek i posyp granolą.
Alicja Rokicka05.09.2023Polityka 37.2023 (3430) z dnia 05.09.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Buraczane kopytka na bure dni” -
Ludzie i style
Dżdżownice i gargamele. Przepis z pomidorami w roli głównej
Koniec lata to najlepszy sezon na pomidory. A życie jest za krótkie, żeby jeść tylko jedną ich odmianę.
. Uformuj kulkę i zawiń w folię lub zamknij w woreczku strunowym. Zostaw na 30 minut. • Następnie podziel ciasto na dwie części. Z każdej roluj długi walec o grubości 2 cm, obiema dłońmi, od wewnątrz do zewnątrz, lekko rozciągając walec na boki, tak by był równy. Podziel wałki na 1-centymetrowe
Alicja Rokicka22.08.2023Polityka 35.2023 (3428) z dnia 22.08.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Dżdżownice i gargamele” -
Ludzie i style
Gazpacho na polskim chlebie. Przepis nie tylko na lato
Wbrew skojarzeniom najważniejszym składnikiem w gazpacho nie są pomidory, ale… chleb. To danie oryginalnie miało na celu szybko posilić i dać energię do pracy w gorący dzień.
½ czerwonej cebuli2–3 ząbki czosnku200 g ugotowanej fasoli lub 1 kromka czerstwego chleba4 łyżki oliwy2 łyżki octu winnego czerwonego lub białego1 łyżeczka kuminuszczypta płatków chili lub inna ostra papryka (niekoniecznie)sól, pieprzbazylia i natka pietruszki do podania Sposób przygotowania
Alicja Rokicka08.08.2023Polityka 33.2023 (3426) z dnia 08.08.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Gazpacho na polskim chlebie” -
Ludzie i style
Król bób: w jego smaku kryje się dużo nostalgii. Podajemy dwa przepisy
Bób, który jest jeszcze surowy, a w zapachu przypomina piwnicę, będzie gorzki i niedobry.
Alicja Rokicka25.07.2023Polityka 31.2023 (3424) z dnia 25.07.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Król bób” -
Ludzie i style
Risotto znaczy rozmawiać. Przepis na gadatliwe danie
Risotto łączy ludzi; ryż od wieków pojawiał się zarówno na stole chłopskim, jak i należącym do klas wyższych.
Alicja Rokicka27.06.2023Polityka 27.2023 (3420) z dnia 27.06.2023; Ludzie i Style; s. 104Oryginalny tytuł tekstu: „Risotto znaczy rozmawiać” -
Ludzie i style
Piknikowe placuszki à la taco. Ale zacznę od pewnej kontrowersji
Pikniki i kolacje pod drzewem lub na trawie nie muszą być wyszukane. Dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku mniejszych dań, którymi swobodnie można się będzie dzielić.
i salsą ze szczawiu: Tortilla (na 8–10 placuszków): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej do 1/2 szklanki wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Fasolka: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 łyżki oleju 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka
Alicja Rokicka13.06.2023Polityka 25.2023 (3418) z dnia 13.06.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Piknikowe placuszki à la taco” -
Ludzie i style
Tak smakuje późna wiosna. Przepis na orkiszowe pierożki z tofu i szparagami
Przełom wiosny i lata ma jednego króla i jest nim szparag. I nie tylko dlatego, że jego zielona kiść z wyglądu przypomina wytworną koronę.
płatków drożdżowych (niekoniecznie)1 cebulkapęczek zielonych szparagówoliwa2 cukiniesok z ½ cytryny1 łyżka listków bazyliisólpieprz Do dużej miski przesiej mąkę. Dodawaj wrzącą wodę i mieszaj. Zostaw na 10 minut. Następnie posól i zagniataj ciasto 10–15 minut. Ciasto powinno być jednolite i
Alicja Rokicka30.05.2023Polityka 23.2023 (3416) z dnia 30.05.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Tak smakuje późna wiosna” -
Ludzie i style
Rubaszna focaccia. Przepis na aperitivo w plenerze
Wiosna zaraz zamieni się w lato, warto celebrować ten czas w plenerze, najlepiej w dobrym towarzystwie i przy aperitivo.
Alicja Rokicka16.05.2023Polityka 21.2023 (3414) z dnia 16.05.2023; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Rubaszna focaccia”