Jagody w drożdżowych zawijasach
Przepis na jagody w drożdżowych zawijasach. Cena rozsądna i się nie poplamisz
30 lipca 2024
3 minuty czytania
Tego lata każdemu z nas należy się jagodowy wypiek w rozsądnej cenie.
Sezon na jagody jest krótki, ale intensywny. W polskiej kuchni jagody są niemal od zawsze – powstają z nich powidła, ciasta, dodajemy je do racuchów i klusek, wyrabiamy na ich bazie lody i kremy. Jagodami faszeruje się też pierogi, których smak wielu kojarzy się z dzieciństwem i sielskimi wakacjami u babci (w moim domu wciąż mówi się na nie „borówki” – bo zbierane w borze). Szczególnie w wypiekach jagody sprawdzają się idealnie. Są lekko kwaśne, słodkie, a dzięki swojej świeżości pobudzają kubki smakowe. Podczas pieczenia pęcznieją od buzującego w nich soku. Niektóre pękają, oblewając placek czarnym rumieńcem, inne wybuchają dopiero w ustach.
Polityka
32.2024
(3475) z dnia 30.07.2024;
Ludzie i Style;
s. 97
Oryginalny tytuł tekstu: "Jagody w drożdżowych zawijasach"