Szukana fraza:mięso in vitro
-
Nauka
Zbadaliśmy, co dokładnie jest w mięsie in vitro. Czy producentom uda się uniknąć falstartu?
Mięso z hodowli komórkowej ma realną szansę na komercjalizację także w Europie. Ale czy naprawdę jest już na to gotowe? Analizujemy wyzwania, którym musi jeszcze sprostać.
jako nierealne wymysły nauki, zaczyna być postrzegana przez hodowców zwierząt w Europie jako realne zagrożenie dla ich interesu. Czytaj także: Mięso in vitro coraz bliżej. Rusza koalicja na rzecz rolnictwa komórkowego w Europie Polacy podzieleni – pytają o skład i bezpieczeństwo Póki co Polacy
03.09.2024 -
Nauka
Foie gras bez wyrzutów sumienia
Pasztet strasburski, tradycyjne danie kuchni francuskiej, produkuje się w bestialski sposób. Ale jest szansa na jego etyczną wersję – foie gras produkowane z hodowli in vitro. Pionierski producent właśnie złożył wniosek o autoryzację.
. Czytaj także: Mięso in vitro coraz bliżej. Rusza koalicja na rzecz rolnictwa komórkowego w Europie Ekskluzywny produkt i spokój sumienia Dużo? Według analiz globalny rynek foie gras był warty 1,3 mld dol. w 2020 r., a do końca tej dekady wart będzie 1,5 mld. To produkt uważany przez wielu za wysoce
29.07.2024 -
Kraj
Orlen obniżył ceny, PiS wyciągnął Jana Pawła II. Kampanijne cuda nic nie dały
przywróci budżetową refundację in vitro (uchwalona przez nowy Sejm) oraz wprowadzi tzw. babciowe, czyli 1,5 tys. zł miesięcznie do trzeciego roku dziecka. W kampanii obóz władzy tradycyjnie skupił się na podkręcaniu negatywnych emocji – Tusk na usługach Niemców i Putina, totalna opozycja
27.12.2023Polityka 1/2.2024 (3446) z dnia 27.12.2023; Ludzie i wydarzenia. Kraj. Co zapamiętamy z roku 2023; s. 13Oryginalny tytuł tekstu: „Kampanijne cuda” -
Rynek
Wielka draka o robaka. Czy owady wylądują na naszych stołach?
Parlament Europejski zdecydował, że w trosce o bezpieczeństwo żywnościowe UE musi szukać alternatywnych źródeł białka, w tym szerzej wykorzystywać owady hodowlane. Czyżby sprawdzała się wizja, jaką straszono nas przed wyborami, że zamiast karkówki z grilla zjemy niebawem świerszcza w sosie własnym?
Europejskiej długą listę niewykorzystanych lub słabo wykorzystanych źródeł białka, po które należy sięgnąć, a ich producentów wspierać. Są wśród nich m.in. algi, a także produkty rolnictwa komórkowego (mięso hodowane in vitro) czy fermentacji precyzyjnej, czyli mięso roślinne (surowce roślinne poddawane
09.11.2023Polityka 46.2023 (3439) z dnia 07.11.2023; Rynek; s. 40Oryginalny tytuł tekstu: „Draka o robaka” -
Nauka
USA dopuszczają na rynek mięso in vitro. To historyczny moment
Na rynek amerykański z przytupem wchodzą właśnie dwaj producenci mięsa otrzymywanego pozaustrojowo w bioreaktorach. Bez cierpienia zwierząt, w sposób mniej szkodliwy dla środowiska i bez różnicy w smaku dla konsumenta. To historyczna chwila.
, na amerykański rynek trafi mięso drobiowe produkowane pozaustrojowo. I to od razu dwóch firm – Upside Foods i Good Meat, należącej do Eat Just. To rezultat decyzji o dopuszczeniu mięsa in vitro do obrotu rynkowego przez Departament Rolnictwa USA. Wcześniej produkty obu firm, odpowiednio w
22.06.2023 -
Kraj
W męskich ramionach
Uwielbiam szczere, poparte osiągnięciami naukowców, porady mojej znajomej dyplomowanej dietetyczki.
popiera. In vitro to cywilizacja zgniłego Zachodu. Jak bez Tuska straszyć krążącym widmem Balcerowicza i bezrobocia? Wiadomo, że jak wróci Tusk, to polscy przedsiębiorcy będą traktowali pracowników jak plantator Leoncio niewolnicę Isaurę. Dzięki Tuskowi można straszyć przynoszącymi choroby uchodźcami
13.06.2023Polityka 24.2023 (3417) z dnia 05.06.2023; Felietony; s. 96 -
Nauka
Ptasia grypa zbiera śmiertelne żniwo. Czy wirus H5N1 można powstrzymać?
Ptasia grypa nie zwalnia. Europa doświadcza właśnie jej największej epidemii. Corocznie, by spowolnić rozprzestrzenianie wirusa, zabija się już dziesiątki milionów ptaków. Jakie ryzyko stwarza ta sytuacja dla ludzi i czy nadszedł już czas na szczepienie drobiu?
ludzkiej grypy stwarza natomiast masowa hodowla świń. W drogach oddechowych tych zwierząt znajdziemy bowiem wersje kwasu sialowego, które rozpoznają zarówno jedne, jak i drugie. A przecież na świecie hoduje się już niemal 800 mln świń. Czytaj także: Kto i dlaczego obawia się mięsa in vitro? Oczywiście
12.04.2023 -
Fotoreportaże
Kebab z probówki? W Singapurze tak powstaje mięso i mleko
Singapur od paru lat stara się produkować więcej własnej żywności. A że nie ma dużo miejsca pod uprawy i hodowlę, próbuje mięso i mleko hodować w laboratoriach. I patrząc na kurczące się zasoby planety, będzie to trend światowy.
vitro jest chrupiący i aromatyczny, kulinarnie nie do odróżnienia od takiego z prawdziwego kurczaka, za to bez antybiotyków, bez ryzyka salmonelli – i bez wyrzutów sumienia. W grudniu tego roku Huber’s Butchery został pierwszym sklepem na świecie sprzedającym mięso z probówki. Jak na razie
27.12.2022Polityka 1/2.2023 (3396) z dnia 27.12.2022; Na własne oczy; s. 140Oryginalny tytuł tekstu: „Kebab z probówki” -
Nauka
Mięso in vitro coraz bliżej. Rusza koalicja na rzecz rolnictwa komórkowego w Europie
Nie ma wątpliwości, że mięso otrzymane poza ustrojem zwierzęcia trafi na europejskie talerze. Najważniejsze pytanie brzmi: kiedy? Jesteśmy bliżej tego momentu niż kiedykolwiek.
komórkowej. Świat nauki zdołał opracować wydajne i tańsze niezwierzęce alternatywy. Mięso z in vitro – korzyści, korzyści i jeszcze więcej korzyści Atuty nie kończą się oczywiście na aspekcie etycznym. Pozaustrojowe wytwarzanie mięsa to oszczędność wody, ograniczenie emisji gazów
05.02.2022 -
Niezbędnik
Czy mięso z laboratorium zastąpi mięso zwierząt?
Mięso z probówki daje nadzieję na to, że wszyscy będziemy mogli jeść mięso nieco zdrowsze, bo bez bakterii e coli, antybiotyków i innej chemii.
sprzedaż na swoim terytorium. Nie oznacza to jednak, że można tam łatwo podczas weekendowego grilla zaserwować burgera in vitro. Na razie tego typu mięso oferuje tylko jedna restauracja, w dodatku wyjątkowo ekskluzywna. Problemem jest cena i stojąca za nią trudność produkcji czystego mięsa na dużą
03.08.2021Niezbędnik Inteligenta „100 pytań do nauki” z dnia 02.08.2021; s. 54 -
Nauka
Mięso in vitro pierwszy raz trafiło na restauracyjny talerz
W Izraelu otwarto pierwszą na świecie restaurację serwującą mięso in vitro. To ważny krok w drodze do komercjalizacji tego typu produktów.
Mięso można otrzymać przez żmudną, obciążającą dla środowiska hodowlę i rzeźny ubój. Ale jesteśmy coraz bliżej zupełnie innego rozwiązania, którego rezultat – jedzenie na talerzu – będzie taki sam. Czyli metody wykorzystującej techniki typowe dla hodowli komórkowych w warunkach in vitro
15.11.2020 -
Nauka
Skąd fast foody biorą mięso? KFC publikuje niepokojące dane
Coraz więcej firm oferujących produkty odzwierzęce stara się zwracać uwagę na aspekty środowiskowe i dobrostan zwierząt. Ile w tym jednak realnych działań, a ile marketingu?
, które wcześniej nie miały powodu odwiedzać takich miejsc. Czytaj też: Mięso szkodzi zdrowiu i środowisku. Polacy jedzą go za dużo Przyszłość: in vitro i lepsze warunki dla kurczaków Nie mam jednak złudzeń, że znakomita część klientów nadal będzie chciała jeść mięso, a opcje wegetariańskie w znikomym
05.08.2020 -
Nauka
Wirus świńskiej grypy G4 w Chinach. Czeka nas kolejna pandemia?
Doniesienia o potencjalnie pandemicznym typie wirusa świńskiej grypy w Chinach są bardzo ważne, ale dla służb epidemiologicznych. Na chwilę obecną nie powinny być źródłem niepokoju społecznego. Oto dlaczego.
też m.in. fragmenty pochodzące z linii wirusa H1N1 odpowiedzialnego za pandemię w 2009 r. „Potencjał pandemiczny” G4 EA H1N1 Jak wykazano w badaniach in vitro, wyizolowany G4 z powodzeniem zakażał ludzkie komórki nabłonkowe układu oddechowego i szybko się w nich replikował. Z kolei u
15.07.2020 -
Nauka
Dlaczego na oscarowej gali Joaquin Phoenix mówił o krowim mleku
Krowie mleko to jeden z najczęściej konsumowanych napojów na świecie. Na jego bazie przygotowuje się też przetwory: śmietanę, sery, masło. W ciągu roku pozyskuje się miliardy litrów. Ma to swoją środowiskową cenę. Ogromną.
. Choć środowiskowy koszt ich produkcji jest znacząco niższy w porównaniu z mlekiem krowim, to nie są w stanie go w pełni zastąpić, także pod względem oczekiwań organoleptycznych większości konsumentów. Szkoda. Pozostają kroki o symbolicznym charakterze? Zdecydowanie nie. Mięso z in vitro niedługo w
16.02.2020 -
Nauka
Mięso szkodzi zdrowiu i środowisku. Polacy wciąż jedzą go za dużo
Średnie roczne spożycie mięsa w Polsce wynosi niemal 80 kg na osobę. Eksperci nie mają wątpliwości: to o wiele za dużo – i dla naszego zdrowia, i dla planety.
wykluczyć wpływu innych czynników. Najsilniejsze związki zaobserwowano w przypadku raka jelita grubego, trzustki oraz prostaty. Z kolei mięso przetworzone sklasyfikowano do grupy 1, do której kategoryzuje się tylko te czynniki, wobec których istnieją wystarczające dowody rakotwórczego działania u ludzi
19.08.2019 -
Nauka
Jak nasze zwierzęta niszczą środowisko
Gigantyczna emisja gazów cieplarnianych, degradujące środowisko kopalnie odkrywkowe i pasożyty, przez które chorują morskie ssaki. Domowe czworonogi zostawiają w środowisku wielkie odciski łap.
katastrofy? Z jednej strony można pokładać nadzieję w technologii. Firmy takie jak Wild Earth pracują już nad mięsem in vitro na bazie komórek myszy dla kotów, a inne nad pokarmami z owadów – w Wielkiej Brytanii od tego roku zakupić już można psią karmę firmy Yora na bazie larw muchówki Hermetia
11.06.2019Polityka 24.2019 (3214) z dnia 11.06.2019; Nauka; s. 58Oryginalny tytuł tekstu: „Truciciele Mruczek i Reksio” -
Nauka
Najbardziej niemożliwy burger świata podbija amerykańskie sieci fast foodów
Impossible Burger, choć nie zawiera ani grama mięsa, wygląda, skwierczy i smakuje jak najprawdziwszy burger wołowy. Właśnie wszedł do menu wybranych restauracji Burger King w USA.
zmiany, który drzemie w Impossible Burgerze, jest ogromny. Czytaj także: Mięso in vitro. Coraz taniej, coraz bardziej etycznie Impossible Whooper w Burger Kingu, a co dalej? Jestem przekonany, że ekspansja Impossible Burgera będzie trwać – firma otrzymała gigantyczne wsparcie w kwocie niemal
03.04.2019 -
Klasyki Polityki
Kiedy kobieta kocha kobietę
Dziewczyny z branży potrafią rozpoznać się bez słów. Mówią, że to coś w gestach, spojrzeniach, sposobie poruszania. Patrzy się i się wie: aha, ona też. Ale przecież nie będą zaczepiać się na ulicy: przepraszam, czy jesteś lesbijką?
ja. Ale to Mary nas utrzymuje i załatwia wszystkie sprawy urzędowe – opowiada Kinga. – Kiedy zdecydowałyśmy się na dzieci, ustaliłyśmy, że to ja będę je rodzić. Nie tylko z pragmatycznych względów. Ja bardziej chciałam. Zaczęły już próby w angielskiej klinice in vitro. Kiedy mama Mary
22.03.2019 -
Nauka
Polskie mięso: dramat w czterech aktach
Brak skutecznej bioasekuracji, skup chorych zwierząt na mięso, antybiotyki, choroba szalonych krów o atypowym charakterze – z wszystkimi tymi problemami muszą się mierzyć nie tylko polscy hodowcy, ale też konsumenci.
pokłada się w produkcji mięsa różnych zwierząt w warunkach in vitro – izolowane biopsyjnie komórki macierzyste różnicowane są w kierunku komórek mięśniowych, tłuszczowych i tkanki łącznej, a następnie hodowane na specjalnych trójwymiarowych rusztowaniach. Izraelski start-up Aleph Farm uzyskał
21.02.2019 -
Świat
Jak świat walczy z ASF
W chińskim roku świni, zwanym także rokiem dzika, afrykański wirus wywoła poważny niepokój na kilku kontynentach.
tzw. czystą wersję, wyhodowaną w technologii in vitro. Skala jest na razie laboratoryjna, kilogram kosztuje nawet ponad 2 tys. zł, ale pracujące nad produkcją firmy zapowiadają, że ceny zrównają się z tymi w sklepach mięsnych już około 2020 r. Czyli sporo wcześniej niż oczekiwana szczepionka przeciw ASF.
22.01.2019Polityka 4.2019 (3195) z dnia 22.01.2019; Świat; s. 56Oryginalny tytuł tekstu: „Geopolityka świni i dzika” -
Nauka
Wszystko, co warto wiedzieć o ASF i sposobach na zwalczenie wirusa
Skrót ASF (afrykański pomór świń) zna dziś każdy, ale już niekoniecznie każdy zna historie, które się za nim kryją.
umierały. Wciąż jednak potrzebne są dalsze badania, zanim w ogóle będzie mowa o jej komercjalizacji. Niewątpliwie rozwiązałby on w dużej mierze problem – również dzików. ASF to także kolejny – z wielu innych – powód, by inwestować w produkcję mięsa w warunkach in vitro, w których
20.01.2019 -
Nauka
„Etyczny karp” na wigilijnym stole. Już niedługo
Co roku ten sam dylemat – jeść wigilijnego karpia czy nie jeść? Z jednej strony względy etyczne, zdrowotne, środowiskowe. Z drugiej – tradycja.
załamywania się liczebności ich populacji, mięso tuńczyka straszy rtęcią, a w hodowlach stosuje się antybiotyki i fungicydy. Ot, żeby tylko wspomnieć niektóre z utrapień. Czytaj także: Kuriozalne wytyczne pozwalają znęcać się nad karpiami Mięso ryb in vitro to duch współczesności A gdyby tak na naszym
24.12.2018 -
Rynek
Ryby się kończą
Tempo wzrostu konsumpcji ryb jest już dwukrotnie szybsze niż tempo przyrostu ludzi na świecie – alarmuje FAO. Jeśli z bogactwa mórz i oceanów nie zaczniemy czerpać odpowiedzialniej, wkrótce o smaku śledzia czy innych ryb trzeba będzie zapomnieć.
nie mogą być droższe. Łososie z in vitro Wobec Bałtyku przez lata zachowywaliśmy się bardzo nieodpowiedzialnie. Zniszczyliśmy nie tylko dorsze, ale także dzikie łososie, w Bałtyku już ich nie ma. W sklepach możemy kupić tylko hodowlane. Przeważnie o tym nie wiemy, uważamy, że napis „łosoś
18.12.2018Polityka 51/52.2018 (3191) z dnia 18.12.2018; Rynek; s. 54Oryginalny tytuł tekstu: „Zjeść rybę i mieć rybę” -
Nauka
Kto i dlaczego obawia się mięsa in vitro?
Hodowla zwierząt obciąża i degraduje środowisko. Trzeba coś z tym zrobić. Jednym z rozwiązań może się okazać mięso in vitro.
utopią? Na temat mięsa in vitro narosło kilka mitów – warto się z nimi skonfrontować. Mit #1: To tylko science fiction Bzdura. To rzeczywistość. Już dziś potrafimy wyprodukować opisanymi wyżej metodami wołowinę, wieprzowinę, mięso kurczaka, kaczki i ryb. W USA prym w tym względzie wiodą firmy
04.11.2018 -
Nauka
Jak długo będziemy jeszcze czekać na burgery z in vitro i czy będą smakowały jak prawdziwe?
Jak syntetyczne mięso zbawi świat i uratuje przyszłość – rozmowa z prof. Markiem Postem, fizjologiem z Uniwersytetu w Maastricht
dobrostan zwierząt nabierają znaczenia, zwłaszcza w Europie, i na pewno będą miały wpływ na decyzje dotyczące konsumpcji mięsa w przyszłości. Jak się robi sztuczne mięso?W sensie technicznym stosujemy metody znane w medycynie od lat. Pobieramy komórki macierzyste z tkanki mięśniowej, w tym przypadku
16.10.2017Polityka 27.2012 (2865) z dnia 04.07.2012; Nauka; s. 60Oryginalny tytuł tekstu: „Sztuka produkcji mięsa” -
Kraj
Flagi niegodni
Naszym celem jest zwykły szary człowiek – mówiło się za czasów Stalina w ZSRR.
wojewódzkiego ds. ginekologii. Co w tym złego? No choćby to, że kumpel oficjalnie podpisał deklarację wiary i uznał wyższość prawa Bożego nad prawem ludzkim. Wypowiedział się też o in vitro: to sposób na biznes, a nie leczenie bezpłodności. Jedna z działaczek na rzecz kobiet bardzo
14.03.2017Polityka 11.2017 (3102) z dnia 14.03.2017; Felietony; s. 95 -
Ludzie i style
Czym się zajmują wegańscy rzeźnicy?
Produkty wegańskich rzeźników podbijają kulinarne rynki świata. Właśnie powstał pierwszy polski sklep z jarskim mięsem. A w laboratoriach już pracują nad mięsem in vitro.
ona mięso wyhodowane w laboratoriach, np. wołowinę powstałą z pobranych od krowy komórek macierzystych. Mimo że badania nad tzw. mięsem in vitro trwają od 16 lat, wprowadzenie go do szerokiej dystrybucji to wciąż melodia przyszłości. Głównie z powodu skomplikowanej produkcji i jej wysokich kosztów
04.10.2016Polityka 41.2016 (3080) z dnia 04.10.2016; Ludzie i Style; s. 104Oryginalny tytuł tekstu: „Sztuka (bez) mięsa” -
Nauka
Płeć na żądanie. Czy istnieje sposób na poczęcie dziecka konkretnej płci?
Wiele par marzy o posiadaniu dziecka określonej płci. Czy istnieje naukowa metoda, która by to umożliwiała?
jajowej. Metoda ta jest z pewnością skuteczniejsza od pozostałych, ale kosztowna i skomplikowana, wykonują ją tylko nieliczne ośrodki wyspecjalizowane w oferowaniu zabiegów in vitro. A nawet jeśli ją stosują przy wyborze określonej płci na życzenie, to bez rozgłosu, gdyż z punktu widzenia etyki
02.08.2016 -
Społeczeństwo
Feministka z in vitro
Żywy dowód na słuszność prawicowych obaw? Pierwsze polskie dziecko z in vitro, zrodzone w porządnej katolickiej rodzinie, wyrosło na wegetariankę, feministkę i antyklerykałkę.
Agnieszka Ziółkowska, pierwsza Polka, o której wiadomo, że jest urodzona w wyniku zapłodnienia pozaustrojowego metodą in vitro, niedawno złamała nogę. Ostatnio więc głównie przesiadywała z laptopem. Przygotowuje projekt dofinansowania zabiegów in vitro dla par
10.05.2016Polityka 20.2016 (3059) z dnia 10.05.2016; Społeczeństwo; s. 35Oryginalny tytuł tekstu: „Ziółko” -
Kraj
Znamy skład rządu PiS. Oto nowi ministrowie
Komitet Polityczny PiS zatwierdził i ogłosił, którzy politycy staną na czele poszczególnych resortów. Przedstawiamy sylwetki nowych ministrów – ich życiorysy i przebieg kariery politycznej.
współpracownika Beaty Szydło. Konsekwentnie postuluje, by zwiększać wydatki socjalne. Przeciwnik in vitro. Zwolennik uszczelniania podatków, utworzenia centralnego rejestru podatników oraz centralnego rejestru faktur. Przymierzany do ministerstwa finansów, ostatecznie obejmie
09.11.2015 -
Nauka
Wyhoduj sobie stek! Wkrótce mięso będziemy mogli produkować sami, w domu
Kuchenne bioreaktory do hodowli wołowiny, inkubatory jadalnych owadów, domowe ekspresy do robienia „mięsa” z białek roślinnych...
zdrowie. Mięso in vitro można tak skonstruować, by zawierało np. mniej żelaza hemowego. Żelazo hemowe, jak wykazują niektóre badania, jest jednym z czynników odpowiedzialnych za negatywne skutki jedzenia mięsa – np. wyższe ryzyko raka żołądka, co wykazało badanie opublikowane w 2012 r
05.05.2015Polityka 19.2015 (3008) z dnia 05.05.2015; Ludzie i Style; s. 98Oryginalny tytuł tekstu: „Sztuka mięsa bez mięsa” -
Niezbędnik
Kontrowersyjny bioart
Pionierzy sztuki biologicznej rzeźbią w żywej tkance, manipulują DNA. Inspiruje ich pytanie: czym jest dziś żywy organizm i jakie jest miejsce człowieka wśród tych organizmów? A bioetycy mają kolejny orzech do zgryzienia.
(królik Alba autorstwa Eduardo Kaca), hodowane na laboratoryjnych szalkach błony dziewicze (hymNext Hymen Project Julii Reodiki) czy półżywych artystów (Projekt MEART. Neurony pobrane z kory mózgowej szczura hodowano in vitro na płytce z 60 elektrodami. Elektrody odbierały impulsy
24.02.2015Niezbędnik Inteligenta „Bioetyka: spory na śmierć i życie” z dnia 23.02.2015; s. 93Oryginalny tytuł tekstu: „Ta sztuka żyje!” -
Społeczeństwo
Co dzieje się ze zwierzętami za drzwiami laboratoriów
Spór o eksperymenty na zwierzętach przerodził się w demagogiczną awanturę. Warto wrócić do meritum.
pozytywnie prawidłowo wykonane testy in vitro, na zwierzętach i badania kliniczne wśród tysięcy ludzi! Źródłem poważnych kłopotów było to, że negatywne skutki leku ujawniają się wśród stosunkowo niedużej procentowo grupy pacjentów po dłuższym czasie. Opóźnienia w pracach nad szczepionką przeciw polio
09.12.2014Polityka 50.2014 (2988) z dnia 09.12.2014; Społeczeństwo; s. 26Oryginalny tytuł tekstu: „Podkładanie świni” -
Świat
Seks pod okiem ajatollahów
Od religijnego fundamentalizmu do fascynacji seksem jest tylko mały krok – przekonują irańscy ajatollahowie, kolejny raz pakując się Irańczykom do łóżek.
wspomnianych klinik. W całym kraju powstało ich 70 i od początku hitem oferty były tu też zabiegi in vitro. Nie są one rzadkością w krajach muzułmańskich. Ale te w Iranie są wyjątkowe, nie tylko z powodu niskiej ceny, która dzięki państwowym dotacjom wynosi w przeliczeniu niewiele ponad 3 tys. zł
10.06.2014Polityka 24.2014 (2962) z dnia 10.06.2014; Świat; s. 56Oryginalny tytuł tekstu: „Irańska seksbomba” -
Nauka
Szkoda ci zwierząt? A może wegetarianizm?
Gorące dyskusje wokół uboju rytualnego sprawiły, że media znów zapełniły się wstrząsającymi materiałami poświęconymi traktowaniu zwierząt. Do tego świat obiegła wiadomość o pierwszym hamburgerze wykonanym ze sztucznie wyhodowanej wołowiny. Pewnie niejeden wrażliwy człowiek zadał sobie pytanie: a może przestanę jeść mięso?
ekspertów, hamburger in vitro smakuje „niemal jak zwyczajny”. Choć przemysłowe wykorzystanie takiego sztucznego mięsa to jeszcze pieśń przyszłości, hamburger in vitro może być kolejnym argumentem za porzuceniem prawdziwego mięsa. A tych i tak wydaje się więcej niż jeszcze parę lat temu. No bo
11.08.2013 -
Ludzie i style
Szkoda ci zwierząt? Może wegetarianizm?
Gorące dyskusje wokół uboju rytualnego sprawiły, że media znów zapełniły się wstrząsającymi materiałami poświęconymi traktowaniu zwierząt. Pewnie niejeden wrażliwy człowiek zadał sobie pytanie: a może przestanę jeść mięso?
kucharza Richarda McGeowna, ucznia Gordona Ramsaya. Mięso wyglądało jak zwykła wołowina i podczas smażenia roztaczało typowe mięsne zapachy. Jednak zdaniem austriaczki Hanni Rützler, ekspertki nauk żywienia i jednej z osób, które próbowały eksperymentalnego mięsa, hamburger in vitro był mniej
11.08.2013Polityka 33.2013 (2920) z dnia 11.08.2013; kraj; s. 20Oryginalny tytuł tekstu: „Czy można żyć bez mięsa?” -
Kraj
Pies czyli kot
Zajrzałem dziś do swojego specjalnego pudełka, w którym odkładam bilety kolejowe, by je potem mógł rozliczyć księgowy. Święci anieli! To ja tyle jeżdżę?
chętnych z żadnej strony. Poza Palikotem, oczywiście, ale on stawia warunki nie do przyjęcia dla Pawlaka i Gowina – KRUS połączony z ZUS, uregulowanie in vitro i związków partnerskich. A propos ministra sprawiedliwości. Gdy już byliśmy pewni, że rząd w całości uciekł na Zachód, na
21.08.2012Polityka 34.2012 (2871) z dnia 22.08.2012; Felietony; s. 91Oryginalny tytuł tekstu: „Łeb jak sklep” -
Kultura
Bioart, czyli nauka i sztuka w jednym
Pionierzy sztuki biologicznej rzeźbią w żywej tkance, manipulują DNA. Inspiruje ich pytanie: czym jest dziś żywy organizm i jakie jest miejsce człowieka wśród tych organizmów?
. Tworzą fluorescencyjne króliki (królik Alba autorstwa Eduardo Kaca), hodowane na laboratoryjnych szalkach błony dziewicze (hymNext Hymen Project Julii Reodiki) czy półżywych artystów (Projekt MEART. Neurony pobrane z kory mózgowej szczura hodowano in vitro na płytce z
05.06.2012Polityka 23.2012 (2861) z dnia 06.06.2012; Ludzie i Style; s. 104Oryginalny tytuł tekstu: „Ta sztuka żyje!” -
Archiwum Polityki
POPiS kandydata
. Opowiadam się też za całkowitym zakazem aborcji – to jest, jakby nie patrzeć, zabicie człowieka. Ale z drugiej strony, ja dramat kobiety jestem w stanie zrozumieć, ale dziecka karać za to nie można.Jakie jest pana zdanie w sprawie in vitro?Z jednej strony na potęgę usuwamy ciąże, czyli
05.09.2011Polityka 37.2011 (2824) z dnia 07.09.2011; Flesz. Kraj; s. 8 -
Archiwum Polityki
Kiedy kobieta kocha kobietę
Mówią o sobie – leski, siostry, pszczółki. Ale najczęściej: dziewczyny z branży. Branża to zamknięty, trochę podziemny świat. W ostatnich latach Internet dokonał w nim prawdziwej rewolucji. Dał poczucie wspólnoty, możliwość kontaktu ze światem, a przede wszystkim świadomość, której nie miało starsze pokolenie, że bycie lesbijką to normalna sprawa.
wszystkie sprawy urzędowe – opowiada Kinga. – Kiedy zdecydowałyśmy się na dzieci, ustaliłyśmy, że to ja będę je rodzić. Nie tylko z pragmatycznych względów. Ja bardziej chciałam. Zaczęły już próby w angielskiej klinice in vitro. Kiedy mama Mary zgłasza wątpliwości, czy to będą na
04.09.2004Polityka 36.2004 (2468) z dnia 04.09.2004; Raport; s. 3 -
Klasyki Polityki
Ruletka z faktorem. Po diabła ludzie się opalają?
Dlaczego ludzie ze smażenia się na słońcu uczynili główne letnie zajęcie? Pociąg musi być silny, skoro gna po świecie w poszukiwaniu nieba bez chmurki, a później każe godzinami pracować nad najciemniejszym odcieniem brązu. Przez lata kąpiele słoneczne traktowano jako źródło zdrowia, ostatnio lekarze popsuli przyjemność, strasząc promieniami UV i czerniakiem. Powstał przemysł środków, które stwarzają iluzję bezkarnego opalania.
odpowiedzi na pytanie: jak to było badane? Podawane wartości często odnoszą się do wyników uzyskanych w badaniach in vitro (są one dalekie od warunków panujących w skórze) lub w badaniach prowadzonych bez standaryzacji – bywają więc nieporównywalne. Renomowani producenci nie oszukują, gdyż nie chcą
19.07.2003Polityka 29.2003 (2410) z dnia 19.07.2003; Poradnik; s. 72Oryginalny tytuł tekstu: „Ruletka z faktorem” -
Archiwum Polityki
A jeśli to nie priony...
Polscy naukowcy wysunęli nową hipotezę na temat przyczyny choroby szalonych krów. Jeśli się sprawdzi, można będzie wyjaśnić takie przypadki, jak stwierdzone w naszym kraju, gdy w zdrowym stadzie choruje tylko jedno zwierzę.
wyniki potwierdzające in vitro hipotezę, że „złe” priony zmieniają w swoje kopie „dobre” priony, to jednak otrzymane w ten sposób chorobotwórcze białka nie były zakaźne. Nie wiadomo również, ile czasu musi upłynąć od momentu zakażenia do wystąpienia pierwszych objawów choroby
09.11.2002Polityka 45.2002 (2375) z dnia 09.11.2002; Nauka; s. 84 -
Archiwum Polityki
Uwolnić słonia! (i małpę)
„Zoo uczy, bawi, wychowuje” – tablica z tym napisem witała jeszcze niedawno gości warszawskiego ogrodu zoologicznego. Kogo bawi i czego uczy widok zwierząt w niewoli, często zamkniętych w małych klatkach, znudzonych, apatycznych? Jaki jest sens trzymania w więzieniu małp człekokształtnych? Czy to naprawdę przyjemne i pożyteczne oglądać w centrum Europy drepczące niedźwiedzie? Są nowoczesne i kosztowne ogrody, które potrafią ocalić ginące gatunki, prowadzą badania naukowe. Ale część służy prymitywnej, anachronicznej rozrywce. Gdy przyjrzeć się publiczności przed klatkami, fosami, wybiegami, to rzadko na rozbawionych obliczach daje się zauważyć pasję poznawczą. Raczej wątpliwą uciechę, bo małpa się drapie, a słoń trąbi. W epoce multimediów, dzięki coraz doskonalszym filmom przyrodniczym, możemy poznawać życie zwierząt w ich naturalnym środowisku. Czas więc uwolnić słonia. Rozpoczynamy cykl publikacji pod tym hasłem i szukamy sprzymierzeńców wśród czytelników. Czekamy na Państwa listy.
komplikacje genetyczne, osobniki hodowane w zoo pozwalają podtrzymać różnorodność genetyczną. W rozmnażaniu ginących gatunków stosowane są coraz bardziej wyrafinowane techniki: zapłodnienie in vitro, transplantacja zarodków do matek zastępczych, a nawet transplantacje międzygatunkowe, dzięki
28.10.2000Polityka 44.2000 (2269) z dnia 28.10.2000; Raport; s. 3 -
Archiwum Polityki
Świnia, nasz bliski krewny
Pracujący w USA badacze ze szkockiej firmy PPL Therapeutics, tej samej, która sklonowała owcę Dolly, poinformowali o sklonowaniu pięciu świnek. Ma to zapoczątkować specjalistyczne hodowle świń na organy do przeszczepów. Zainteresowani naukowcy i inwestorzy mówią o rewolucji w transplantologii. Krytycy uważają, że jest to próba podbicia cen akcji firmy.
amerykańskiej firmy biotechnologicznej Alexion w New Haven, Connecticut, twierdzą, że udało im się wyhodować świnie, których komórki były immunologicznie zbliżone do ludzkich i in vitro nie były atakowane przez ludzkie przeciwciała. Udało im się przeszczepić mózgowe komórki tych
01.04.2000Polityka 14.2000 (2239) z dnia 01.04.2000; Nauka; s. 70 -
Archiwum Polityki
Uwaga: Zły człowiek
Polacy kochają zwierzęta - ale to często puste deklaracje. Dręczymy je w domu, w gospodarstwie, podczas transportu, w rzeźniach i laboratoriach. A ustawa sprzed roku - która zakazywała traktować zwierzę jak przedmiot - pozostaje martwa bez przepisów wykonawczych.
. Nauk Medycznych przy Komitecie Badań Naukowych twierdzą, że gdyby były one prowadzone na zachodnim poziomie, wystarczyłyby 2-3. Nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, ile zwierząt rocznie poddawanych jest doświadczeniom. Wiadomo natomiast, że eksperymenty in vitro (tzn. na tkankach i hodowlach
07.11.1998Polityka 45.1998 (2166) z dnia 07.11.1998; Raport; s. 3